A Gödöllői Kistérségről
A Gödöllői kistérség Önkormányzatainak többcélú..
Társult települések
Munkaszervezet
Társulási tanács működése
A közös feladatellátás dokumentumai
Projektek
Pályázatok
Turizmus
Adattár
Linktár
Eseménynaptár
Gödöllő Kistérségi Közkincs Kerekasztal
TAGOK                
A KEREKASZTALRÓL     
ÉRTÉKTÁR ÉS SZOLGÁLTATÁSJEGYZÉK
KISTÉRSÉGI KÖNNYŰZENEI ÉS JAZZ FESZTIVÁL
KISTÉRSÉGI KULTÚRÁLIS STRATÉGIA
Kerekasztal 2009 évi tevékenysége
Kerekasztal 2010-2011 évi tevékenysége
Kiadvány             
2009-Kistérségi rajzverseny: MESE ILLUSZTRCÁCIÓ
menu13
kulturalis_adatbazis

 

"A GÖDLLŐI KISTÉRSÉGI KULTURALIS STRATÉGIA LETÖLHETŐ:

 

 

"Gödöllői Kistérségi Összhang Stratégia"

 

 

 

 

 

 

Kistérségi kulturális stratégiát előkészítő anyag

 

 

 

A Gödöllői Kistérség Kulturális Közkincs Kerekasztalának tagjai a pályázati projekt idején tartott konzultációik során összegyűjtötték azokat a tapasztalatokat és ötleteket, amelyek a jövőben megalkotandó kistérségi kulturális stratégia alapjait képezhetik. 2009-ben elkészült a Gödöllői Kistérség turisztikai koncepciója. Ezt figyelembe véve, hozzá igazodva szeretnénk a kulturális stratégiával kiegészíteni a Kistérségi Társulás munkáját.

A stratégia alapelemei

Helyzetelemzés

Az intézményi struktúrára vonatkozó helyzetelemzés nagy vonalakban már rendelkezésre áll, hiszen a kistérségi kiadványunkhoz összegyűjtöttük az intézmények legfontosabb tudnivalóit, ismerjük egymás értékeit, nehézségeit. Az értéktár összegyűjtésével képet kaptunk arról, hol, milyen művészeti ág képviselőit találhatjuk meg. A kistérség települései között megtalálható kulturális sokszínűség összefogásán keresztül közelebb hozhatjuk egymáshoz a partnereket. Az egyes települések kultúrájának, szokásainak, hagyományainak bemutatásával juthatunk el oda, hogy a feloldódó távolságtartás után egyéb területeken is erősödjön az együttműködési szándék. Egy SWOT analízis segítségével felmérjük a kistérség kulturális erősségeit, gyengeségeit, javaslatot teszünk a fejlesztésekre, a rendelkezésre álló erőforrások figyelembe vételével.

Erőforrások

Ahhoz, hogy a kistérségi stratégia létrejöhessen, a tárgyi feltételek adottak, azonban a humánerőforrás fejlesztése mindenképpen szükséges lesz. A kistérségi intézmények munkatársai túlterheltek, kapacitáshiánnyal küzdenek, „egyszemélyes” házak is működnek, ezért mindenképpen élni kívánunk a kiírt pályázati lehetőséggel, és szeretnénk kistérségi kulturális referenst alkalmazni, aki sikeres pályázat esetén a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. alkalmazásába kerül majd. Az ő feladata lesz a közös kistérségi programok szervezése, koordinálása, segítség nyújtás a végleges kulturális stratégia kidolgozásában, és ő képviseli majd a Kerekasztal tagjait a Társulás ülésein.

Csatlakozás a turisztikai koncepcióhoz

A kultúra közvetítő szerepét felhasználva szeretnénk szélesíteni az együttműködést a Gödöllői Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Kistérségi Társulásában. Fontos lenne a Kulturális Kerekasztal tagjainak részvétele a kistérségi társulás kulturális tervezési és fejlesztési folyamataiban. A létrejött turisztikai koncepciónak számos eleme csatlakozik a kultúrához, hiszen a kulturális turizmus alappillére a koncepciónak. A térség bővelkedik a magas szinten, nívósan és országosan elismerten működő művészeti csoportokban, ezek bevonása a kulturális stratégiába elengedhetetlen.

Hasonlóan a turisztikai koncepcióhoz, a kulturális stratégiának is részévé kell válnia a következő elemeknek:

Gödöllő és a kistérség nemzetközi és országos jelentőségű fesztiváljai, rendezvényei, kulturális és népművészeti együttesei váljanak országosan is ismertté

Péceli Ráday Kastély irodalmi kastéllyá történő fejlesztése

Isaszegen 1848/49-es emlékpark létrehozása

Szada – Művészfalu, a Székely Bertalan művészeti Központ nemzetközi hírűvé emelése

Kistarcsai internálótábor interaktív történelmi emlékhellyé alakítása

Kerepes – régészeti tanösvény kialakítása

A térségi szlovák kisebbségi hagyományok ápolása és széles körű bemutatása

Zsámbok – lakodalmas program újjáélesztése

 

Összegzés

A Gödöllői Kistérség kulturális és turisztikai adottságai alapvetően jók, és jól kihasználhatók. Együtt gondolkodással, stratégiai tervezéssel a kettő karöltve működhet, mindezek a tervek hosszú évekre nyújtanak lehetőséget a kultúra szereplőinek is arra, hogy a kistérségi kulturális stratégiába beépülve megvalósulhassanak

 

 

 

Csömör Kistarcsa Kerepes Nagytarcsa Pécel Isaszeg Dány Zsámbok Vácszentlászló Valkó Gödöllő Szada

Dr.Gémesi György
elnök

Hatvani Miklós
alelnök

Üdvözöljük a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás internetes honlapján.

Bővebben

Csámpai József
Gratulálok a honlapjukhoz! Áttekinthető és informatív. Sok sikert kívánok a további munkájukhoz.

Munkaszervezet
Szívesen teszünk fel bármilyen a kistérségi területén tartandó programról leírást! Kérem,hogy a programok rövid ismertetőit küldjék el részünkre!

Kiss Aladár
Örülök, hogy elkészült az oldal. Nagyon tartalmas, és teljes körű képet nyújt mind a kistérségről, mind a Társulás működéséről.

Új bejegyzés

Összes hozzászólás

webáruház készítés, szoftverfejlesztés -- NetGo.hu --