A Gödöllői Kistérségről
A Gödöllői kistérség Önkormányzatainak többcélú..
Társult települések
Munkaszervezet
Társulási tanács működése
A közös feladatellátás dokumentumai
Projektek
Pályázatok
Turizmus
Adattár
Linktár
Eseménynaptár
Gödöllő Kistérségi Közkincs Kerekasztal
menu13
kulturalis_adatbazis

2010.04.15.    Tavaszi buszjárat 1.

Tavaszi buszjárat 1.

 

 

         Április 6-a a kistérség nagy ünnepe! - mondta Hatvani Miklós, Isaszeg polgármestere. Az is volt 1849-ben, és most is. Történt ugyanis, hogy ezen az esős reggelen elindult egy újságírókkal, turisztikai szakemberekkel és fotósokkal teli busz a fővárosból. Az úti cél nem volt más, mint csodás kistérségünk, mely rengeteg kincset rejt, itt, Pest kapujában.

 

            A program már Gödöllőn elkezdődött, ahol egy rövid kört tettünk egy-két érdekesség erejéig. Láthatták vendégeink a Királyi várót, a Szent István Egyetemet, annak Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumát, a premontrei iskolát és templomát. Már ekkor látszott a nyakfordítgatásokból, hogy nagy érdeklődést tanúsítanak. Ez csak fokozódott, mikor végre leszállhattunk a valkói erdőben.

 

Meghallgattuk az Pilisi Parkerdőgazdaság Valkói Erdészetének igazgatójának előadását, majd megnézhettük a Sissy Baráti Kör által állított emlékkövet.

 

 

 

Itt Szabó Margit érdekes előadása következett, mely némelyeket igen lázba hozott. Nem mentünk el üres kézzel, hiszen Valkó nevezetes méhviaszgyertyáját megkaptuk személyesen a polgármestertől egy képeslap kíséretében. Azok után, hogy végigkóstoltuk a méhészek híres mézeit, más finomságokat is ehettünk, nem mást, mint az ízletes kecskesajtot és az igazi tehéntejből készült friss joghurtot.

 

             Ám nem időzhettünk a természet lágy ölén tovább, mert már várt ránk Vácszentlászló polgármestere, aki igen barátságosan fogadott minket. A községre, magára jellemző ez a melegséges hangulat. Miután megcsodáltuk a tizennégy Szentlászló nevű testvértelepülést, a kövekből kirakott nagy Magyarország térképen, láthattuk a környékre jellemző házdíszítéseket, egy előadást is hallhattunk azok történetéről egy helyi néprajzkutatótól.

 

 

Ekkor tudtuk meg, hogy a szelektív hulladékgyűjtés itt példamutatóan működik. Betérhettünk egy csodás kis templomba is, ahol a korábbi polgármester cserkész unokája olvasott fel nekünk. Majd megnéztük a téren a gránátvető szobrát és a helyi nevezetességet, az éttermet, mely egyben panzió és diszkó is, igen kedvező árakkal. A kedves házigazda megkínált a hazai pálinkával, pogácsával, majd ittunk egy kávét, hogy feltöltődjünk a következő helyszínig, amely Zsámbok.

 

 

Itt egy fantasztikus hangulatot kaptunk a kis utcácskákból a polgármester asszony navigálásával, mely még színesebb lett, mikor beértünk a faluházba. Itt a helyiek népviseletben eljátszottak egy esküvőt énekelve, táncolva, mely egy kis ízelítő a nyári lecsófesztivál és lakodalmas komplett programjából. A paprikatermesztésről híres községben megkóstolhattuk a kifogástalan lecsót egy kis, kemencében sült lángossal és pálinkával kísérve.

 

Szuvenírnek kaptunk a helyben szárított  aszalt gyümölcsökből. Fájó szívvel itt kellett hagyni a dínomdánomot.

 

            Ám hamar visszatért a jókedv, mikor beértünk Dányba, ahol mindenki Bandi bácsija ( a polgármester) vidáman fogadott bennünket. Bevezényelt a felújított  templomukba, melyben egy fiatal kántor (mindössze 16 éves) orgonált a tiszteletünkre. A község művelődési házában már vártak  ránk a helyi nagymamák, hogy bemutassák nekünk ínycsiklandozó rétesük hogy is készül. Emellett láttuk a „kihalóban” lévő gobelinkép-készítést és egy kisfilmet.

   

 

Majd Dányt elhagyva, de még Isaszeg előtt, egyszer csak letértünk az útról, és betértünk az erdőbe. Itt nagy meglepetésünkre egy kiadó vadászházra bukkantunk gyönyörű környezetben, melynek  színvonala sok hazai luxusszállodával vetekedhet. Ismét kaptunk egy kávét, hogy élénkek maradjunk a csatára.

 

            Hiszen április 6-án Isaszegen minden évben megrendezik a győztes csatát. Ez most sem történt máshogy, ám mielőtt a lovak és harcosok közelébe kerültünk volna, megnéztük a panorámát a templom feletti kegyhelyről. Ekkor már mindenki lázasan várta, hogy közelről láthassa a csatát, melyet aztán szinte mi is átéltünk, mintha valóban benne lettünk volna.

 

 

Felejthetetlen élmény volt, melyet megkoronázott egy nagyszerű bográcsgulyás a végén, melyet a szabadságharcban hősi halált szenvedett katonák emlékhelyén, a Katonapallagon fogyaszthattunk el település vezetőinek társaságában.

          

 

 Míg a tavaszi hadjáratban a magyar honvédsereg harcolt a császári csapatok ellen, addig a kistérségünk képviselői:  Kovács Gergő, Padányi Ágnes, Csillag Péter, valamint a települések polgármesterei azért küzdöttek, hogy egy fantasztikus programon keresztül felfedjék élőhelyünk rejtett kincseit. Remekül sikerült a nap, várjuk a folytatást, hiszen április 22-én a kistérség másik hat településére látogatunk el. Bízunk benne, hogy lesz eredménye erőfeszítésünknek, s fellendül a kistérség turizmusa!

 

 

(Szöveg: Benkó Réka, Képek: Kovács Gergő Péter)

Vissza
Csömör Kistarcsa Kerepes Nagytarcsa Pécel Isaszeg Dány Zsámbok Vácszentlászló Valkó Gödöllő Szada

Dr.Gémesi György
elnök

Hatvani Miklós
alelnök

Üdvözöljük a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás internetes honlapján.

Bővebben

Csámpai József
Gratulálok a honlapjukhoz! Áttekinthető és informatív. Sok sikert kívánok a további munkájukhoz.

Munkaszervezet
Szívesen teszünk fel bármilyen a kistérségi területén tartandó programról leírást! Kérem,hogy a programok rövid ismertetőit küldjék el részünkre!

Kiss Aladár
Örülök, hogy elkészült az oldal. Nagyon tartalmas, és teljes körű képet nyújt mind a kistérségről, mind a Társulás működéséről.

Új bejegyzés

Összes hozzászólás

webáruház készítés, szoftverfejlesztés -- NetGo.hu --