A Gödöllői Kistérségről
A Gödöllői kistérség Önkormányzatainak többcélú..
Társult települések
Munkaszervezet
Társulási tanács működése
A közös feladatellátás dokumentumai
Projektek
Pályázatok
Turizmus
Adattár
Linktár
Eseménynaptár
Gödöllő Kistérségi Közkincs Kerekasztal
menu13
kulturalis_adatbazis

2010.11.02.    A pálinkafőzés új szabályai – magánfőzés legálisan

A pálinkafőzés új szabályai – magánfőzés legálisan

 

2010. szeptember 27.-től hatályba léptek a párlatok magánfőzésére, valamint a bérfőzésére vonatkozó új jövedéki adó rendelkezések.

Ezeket együttesen a 2010. évi XC. törvény és a 2003. évi CXXVII. törvény szabályozzák.

 

A törvénymódosítás célja, hogy megkönnyítse  a szomszédok, vendégek kínálására szánt gyümölcspálinka főzését. Lehetővé tegye a frissen fel nem használt gyümölcs, a kipréselt szőlő törkölyének házi hasznosítását. A pálinkafőzés segít a takarékos és gazdaságos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem veszik kárba az elhullott gyümölcs.

 

A legfontosabb változások az eddigi szabályokhoz képest az alábbiak:

 

A jogszabály változásával magánfőzésben, köznyelven „otthoni” főzésben a 18. életévét betöltött személy saját, vagy vásárolt gyümölcsből évente 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg. Ezt a mennyiséget kizárólag személyes fogyasztásra állíthatja elő adómentesen. Fontos, hogy magánfőzést végezni legfeljebb 100 liter űrtartalmú lepárló berendezésben lehet, amit a vámhatóságnak nem kell bejelenteni.

 

A saját fogyasztásra szánt pálinkafőzésnél - amennyiben a termelő nem adja el a gyümölcspárlatot - a főzést nem kell sehol előre bejelenteni.

 

A saját főzésű párlat továbbra sem ajándékozható. Abban az esetben, ha valaki el akarja adni az otthon vagy bérfőzésben készült pálinkát, erre is van lehetősége. A kistermelő saját gazdasága helyén folytatott vendéglátásnál, vagy falusi szálláshely-szolgáltatásnál zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres palackokból kínálhatja az italt. Természetesen a törvény szerinti jövedéki adó megfizetése mellett. Az előállítást ebben az esetben a vámhatóságnak három nappal korábban be kell jelenteni.

 

A bérfőzdékben előállított párlat után 50 literig ugyancsak nem kell megfizetni a jövedéki adót. A vámhatóság - ellenőrzései során - a jövedéki szabályokban meghatározottak teljesülését vizsgálja, így például a bejelentési kötelezettség teljesítését, a párlat értékesítésére, elidegenítésére vonatkozó szabályok betartását.

 

További információkkal áll szíves rendelkezésére Szabó Béla, a Magyar Agrárkamara ügyfélszolgálati tanácsadója a 06-20/225-6671-es telefonszámon, vagy a szabobela@agrarkamara.hu email címen, illetve személyesen az Aszód, Pesti út 27. sz. alatti területi irodában.

 

Aszód, 2010. október 27.

 

 

Vissza
Csömör Kistarcsa Kerepes Nagytarcsa Pécel Isaszeg Dány Zsámbok Vácszentlászló Valkó Gödöllő Szada

Dr.Gémesi György
elnök

Hatvani Miklós
alelnök

Üdvözöljük a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás internetes honlapján.

Bővebben

Csámpai József
Gratulálok a honlapjukhoz! Áttekinthető és informatív. Sok sikert kívánok a további munkájukhoz.

Munkaszervezet
Szívesen teszünk fel bármilyen a kistérségi területén tartandó programról leírást! Kérem,hogy a programok rövid ismertetőit küldjék el részünkre!

Kiss Aladár
Örülök, hogy elkészült az oldal. Nagyon tartalmas, és teljes körű képet nyújt mind a kistérségről, mind a Társulás működéséről.

Új bejegyzés

Összes hozzászólás

webáruház készítés, szoftverfejlesztés -- NetGo.hu --