A Gödöllői Kistérségről
A Gödöllői kistérség Önkormányzatainak többcélú..
Társult települések
Munkaszervezet
Társulási tanács működése
A közös feladatellátás dokumentumai
Projektek
Pályázatok
Turizmus
Adattár
Linktár
Eseménynaptár
Gödöllő Kistérségi Közkincs Kerekasztal
menu13
kulturalis_adatbazis

2011.02.14.    AGRÁRKAMARAI HÍREK: A közvetlen piaci értékesítés feltételei kistermelőknek.

A közvetlen piaci értékesítés feltételei kistermelőknek.

 

Egyre gyakrabban láthatunk parkolókban, piacokon, különböző helyeken termelői tejet, tejtermékeket, tojást, mézet, füstölt húsárut kínáló árusokat.

 

A kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés feltételeit a 4/2010. (VII.5.) VM rendelettel módosított 52/2010. (IV. 30) számú FVM rendelet szabályozza.

 

A teljesség igénye nélkül néhány fontos információ.

 

Kistermelőnek számít az olyan természetes személy, aki az általa kis mennyiségben termelt, betakarított, összegyűjtött és előállított élelmiszereket közvetlenül a végső fogyasztóknak vagy a kiskereskedelmi, vendéglátó, valamint közétkeztetési intézményeknek értékesíti.

A kistermelő élelmiszer-előállítással összefüggő szolgáltatásokat is végezhet. Ilyen a növényaszalás, szárítás, őrlés, az olajos magvak, gyümölcsök és zöldségek préselése. A pasztörizálás, a terménytisztítás, a hús füstölése.

Ételkészítést, - például, kenyér, tészta, pogácsa, befőtt, lekvár -, állat vágását és húsának feldolgozását,  csak megfelelően kialakított hely a falusi vendégasztal vagy rendezvény helyén végezheti.

Maximálisan értékesíthető mennyiségként hetente 6, évente legfeljebb 72 darab kifejlett vagy növendék sertés, juh, kecske vágható és értékesíthető. Baromfi esetében hetente legfeljebb 200 darab házi tyúkfélét, nyúlféléből hetente 50 darab vágható és értékesíthető. Heti 200 liter tej és maximum 40 kg tejtermék értékesítése megengedett. Feldolgozott húskészítményt, például füstölt árut, sonkát hetente maximum 70 kg-ot, állíthat elő és értékesíthet.

 A méz, gyümölcs, zöldségfélék és egyéb termékek maximálisan értékesíthető mennyiségei megtalálhatók a rendelet mellékletében.

 

A kistermelői értékesítéskor több szempontot is figyelembe kell venni.

 

A kistermelő a nem állati eredetű alaptermékeit, a mézet, méhészeti termékeket és az élő halat saját gazdaságának helyén és Magyarország területén működő valamennyi piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusítóhelyen is értékesítheti.

 

Az állati eredetű alaptermékeket, az általa levágott baromfit és nyulat, általa kifogott halat, az általa megtermelt alaptermékből előállított egyéb élelmiszert, - sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc és emu húsának kivételével - a saját gazdaságának helyén értékesítheti. Ezen kívül, a régión belül, - ez a saját megye és Budapest - vagy a gazdaság helyétől légvonalban számított 40 km távolságon belül működő piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusítóhelyen is értékesítheti ezeket a termékeket.

Külön szabályozás vonatkozik a saját gazdaságában nevelt és közfogyasztás céljára engedélyezett vágóhídon levágott sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc és emu húsára, melyet saját gazdaságának helyén értékesíthet.

A kistermelő az előzőekben felsorolt termékeit a régión belül kiskereskedelmi, vendéglátó és közétkeztetési létesítményeknek is értékesítheti.

 

A kistermelő köteles tevékenysége megkezdését írásban benyújtani a gazdaság helye szerint illetékes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megyei területi hivatalához.

A bejelentésen a kistermelő nevét, a gazdaság vagy az élelmiszer-előállítás helyét és az értékesíteni kívánt élelmiszerek megnevezését is szükséges feltüntetni.

A kistermelő állati eredetű alap- és feldolgozott terméket (tej, sajt, kolbász stb.) csak akkor hozhat forgalomba, ha azt az állatállományt, amelyből e termékek származnak a hatósági állatorvos átvizsgálta és a hatósági állatorvosi bizonyítványt kiállította. Ez a kiállítástól számított 1 évig hatályos.

Az eredeti példányt vagy a hitelesített másolatát az árusítás helyén kell tartani.

A vágás előtti állományszintű, valamint a vágás utáni húsvizsgálatot a hatósági vagy az erre jogosult állatorvos végzi el és állítja ki a forgalomba hozatalhoz szükséges hússzállítási igazolást.

Amennyiben a régióban bárkinek bővebb információra lenne szüksége a témával kapcsolatban, úgy személyesen, telefonon, vagy e-mailben is felveheti a kapcsolatot a tanácsadóval, a Magyar Agrárkamara aszódi területi irodájában, a 06-20/225-6671-es telefonszámon, vagy a szabobela@agrarkamara.hu email címen.

Vissza
Csömör Kistarcsa Kerepes Nagytarcsa Pécel Isaszeg Dány Zsámbok Vácszentlászló Valkó Gödöllő Szada

Dr.Gémesi György
elnök

Hatvani Miklós
alelnök

Üdvözöljük a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás internetes honlapján.

Bővebben

Csámpai József
Gratulálok a honlapjukhoz! Áttekinthető és informatív. Sok sikert kívánok a további munkájukhoz.

Munkaszervezet
Szívesen teszünk fel bármilyen a kistérségi területén tartandó programról leírást! Kérem,hogy a programok rövid ismertetőit küldjék el részünkre!

Kiss Aladár
Örülök, hogy elkészült az oldal. Nagyon tartalmas, és teljes körű képet nyújt mind a kistérségről, mind a Társulás működéséről.

Új bejegyzés

Összes hozzászólás

webáruház készítés, szoftverfejlesztés -- NetGo.hu --