A Gödöllői Kistérségről
A Gödöllői kistérség Önkormányzatainak többcélú..
Társult települések
Munkaszervezet
Társulási tanács működése
A közös feladatellátás dokumentumai
Projektek
Pályázatok
Turizmus
Adattár
Linktár
Eseménynaptár
Gödöllő Kistérségi Közkincs Kerekasztal
menu13
kulturalis_adatbazis

2011.11.22.    PArlagfű-mentesítési közmunka pályázaton való részvételre kapott meghívást a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás

A Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás 14/2011 (V.31.) számú határozatával döntött a Nemzetgazdasági Minisztérium meghívásos pályázatán való elindulásról.

A pályázaton történő elindulásra a 174 kistérségből 50 kistérség kapott meghívást. A kiválasztást a parlagfűvel való fertőzöttség, valamint a térség munkaerő-piaci helyzete határozta meg.

A Társulási Tanács a pályázat benyújtásával, annak szakmai koordinálásával, és teljes körű lebonyolításával, a közmunkások foglalkoztatásával felhatalmazta és megbízta a Gödöllő Város Önkormányzat által településüzemeltetési feladatok magvalósítására alapított gazdasági társaságot, a VÜSZI Gödöllő Városüzemeltető és Szolgáltató Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaságot.

 A pályázat sikeres és eredményes lett.

 

BESZÁMOLÓ

A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI

PARLAGFŰ MENTESÍTÉSI

KÖZMUNKA PÁLYÁZATRÓL

 

38 fő került alkalmazásra Csömör, Dány, Gödöllő, Isaszeg, Kerepes, Nagytarcsa, Szada, Valkó és Zsámbok településeken.

A program 2011. július 1-től 2011. augusztus 31-ig tartott. A parlagfű irtását már kora tavasszal célszerű elkezdeni, azonban az augusztus végi virágzására tekintettel a július-augusztusi irtása is kiemelkedően fontos.

 

A Társulás összesen 38 fő napi, 6 órás, 2 hónap időtartamra vonatkozó foglalkoztatására irányuló pályázatot nyújtott be.

A program alkalmazottainak összetétele: 1 fő programvezető, 5 fő brigádvezető, illetve 32 fő segédmunkás.

 

A programvezető feladata volt a teljes pályázat koordinálása, a foglalkoztatás, és az elvégzett munka folyamatos ellenőrzése és dokumentálása.

Azon településeken, ahol a közfoglalkoztatottak száma meghaladta az 5 főt egy fő brigádvezető kiválasztása történt meg. A brigádvezető feladata kizárólag az adott brigád, az adott településen, a program során foglalkoztatottak felügyelete és koordinálása volt.

 

A pályázati kiírás szerint is kiemelt cél volt, hogy törekedni kellett a roma munkavállalók foglalkoztatására. A cél hatékonyabb megvalósítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a VÜSZI Kft a Gödöllői Cigány Kisebbségi Önkormányzattal.

 

A munka során nagy területek kerültek megtisztításra a parlagfűtől. Az alábbiakban látható, hogy mely településen mekkora területek kerültek parlagfű mentesítésre. Természetesen nem célszerű összehasonlítani a területek nagyságát, mert ez számos tényezőtől függ, mint a létszám, fertőzöttség mértéke, terület jellege..stb.

 

 

 

Település                                               Július                                     Augusztus

                                                                (m2)                                                           (m2)

Gödöllő                                                 72 00                                        64 900

Valkó                                                    6 800                                        87 877

Zsámbok                                              21 000                                       23 000

Dány                                                    11 000                                        8 150

Isaszeg                                                223 300                                      89 600

Csömör                                                38 676                                       69 657

Szada                                                    3 000                                         7 300

Nagytarcsa                                           22 800                                       74 400

Kerepes                                                29 610                                      183 382

Mindösszesen:                                    428 186                                     607 266

 

 

Az elvégzett munka településenként a következő:

 

Csömör

 

Július folyamán a Strand tér, majd a Honvéd utca közelében lévő Sportpálya körül kezdődtek meg a munkák, valamint a Csömör felé vezető országút melletti területeken, ahol kiemelten magas volt a parlagfüves területek aránya. A Sportpálya környéke azonban már csak szórványosan volt fertőzött terület. A Középhegy utca, valamint a Deák Ferenc utcákban történt a parlagfű irtása július utolsó hetében.

Augusztus folyamán Bulgár parkban kezdődött a munka, majd a Corvin téren mentesítették a területet. A Major úton és a Kossuth utcai játszótér környékén dolgozott a brigád augusztus második felében.

 

Dány

 

Július elején külső területen kezdődtek a munkák, majd a Vörösmarty utca és környéke került mentesítésre. Majd az egész július folyamán a Vörösmarty utca feletti területet mentesítették, ahol igen magas volt a parlagfűvel való fertőzöttség.

Augusztus folyamán az Akácfa utcában, majd a Dány és Szentkirály közötti területek mentesítése történt meg, elsősorban kézi kaszálással. Ezt követően a szeméttelep és környékének megtisztítása volt a cél.

 

Gödöllő

 

Júliusban először a Kastély környékét tisztították meg a munkások, majd ezt követően a repülőtéren végeztek parlagfű-mentesítést. A Vásártér környékét is kézi irtással, valamint kézi kapálással végezte a brigád.

A magasabb gyomnövényes területen kézi kaszálás mellett motoros kaszálással is történt irtás.

Augusztus folyamán először a Csanakban a játszótér környékét tisztították meg, majd a Palotakerti játszótér, illetve a kastéllyal szembeni patak környéki területeken ismételt irtása történt meg tekintettel arra, hogy az esőzések hatására újból megjelent a parlagfű a korábbi szedés ellenére.

Majd a Diófa utca, Mikes utca mentesítése történt meg, és ezt követően augusztus második felében a Peres városrészen, illetve a Peres utcában, valamint a Máriabesnyői Templom környékén történt meg a Parlagfű irtása.

 

Isaszeg

 

Júliusban a Szoborhegy környékét, valamint a Dobó utca területén dolgozott a brigád. A Benkovics-Nagy utca feletti területen jelentős mennyiségű parlagfű volt, melyet elsősorban kézzel szedtek ki. Július végén azonban az esőzések következtében újra kinőtt parlagfű miatt újból a Szoborhegyet kellett megtisztítani.

Augusztusban az általános iskola környékét, valamint az Erkel Ferenc és Kodály Zoltán utcákat mentesítették a parlagfűtől a közmunkások.

 

Kerepes

 

A brigád kezdetben a Ring felé vezető út környékén irtotta a parlagfüvet, majd a Szőlősor, és a Nyár utca környékén. A sportpálya belső és külső területén is dolgoztak.

Augusztus folyamán a Szilasi Nagyréten, a magtár téren, és a Szép-hegy környékén dolgoztak a közmunkások.

 

 

 

 

 

Nagytarcsa

 

A 3 fős brigád eleinte önkormányzati külső területek facsemeték környékén dolgozott. Majd az I kör nevű területen, később pedig a laktanya környékét vizsgálták, és irtották a parlagfüvet.

Augusztus folyamán ismételten a facsemetésben dolgozott a brigád, majd a Füzes II. nevű területen. A lakótelep mögött a sűrűn elhelyezkedő parlagfüvet kézzel szedték ki. Dolgoztak még a Jókai, Szent L.- Szent I. utcákban is.

 

Szada

 

A brigád július folyamán a Pazsaki utca és a Csapás utca környékén szedte a parlagfüvet, helyenként kézi kaszálással.

Augusztusban a Ősz utca, Aranyhegy utca mentesítése zajlott kézi szedéssel, valamint kézi kaszálással. A Tél és az Ezredes utcában parlagfű irtása kézzel megtörtént, néhol igen magas, akár 1,2 méteresre is megnőtt töveket távolítottak el a brigád tagjai.

 

Valkó

 

Az 5 fős brigád eleinte az óvoda belső és külső területén tevékenykedett, majd ezt követően a Kossuth utcát mentesítették. Az Isaszegi utcában is parlagfűvel erősen fertőzött területeken dolgoztak a közmunkások.

Augusztusban újra az óvoda környékét, valamint a Rét utca, Rákóczi utca és Petőfi utca környékét tisztították meg az allergiát okozó parlagfűtől.

 

Zsámbok

 

Július hónap elején, a Vásártér környékén dolgozott a 3 fős brigád. A Turai út belterületi részén is dolgoztak, ahol nagy sűrűségben 100-120 cm-es parlagfű volt megtalálható.

Augusztusban a közmunkások a Deák Ferenc utca és környéke mellett a korábban is már mentesített nagy területű Vásár térre tértek vissza.

 

 

 

Vissza
Csömör Kistarcsa Kerepes Nagytarcsa Pécel Isaszeg Dány Zsámbok Vácszentlászló Valkó Gödöllő Szada

Dr.Gémesi György
elnök

Hatvani Miklós
alelnök

Üdvözöljük a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás internetes honlapján.

Bővebben

Csámpai József
Gratulálok a honlapjukhoz! Áttekinthető és informatív. Sok sikert kívánok a további munkájukhoz.

Munkaszervezet
Szívesen teszünk fel bármilyen a kistérségi területén tartandó programról leírást! Kérem,hogy a programok rövid ismertetőit küldjék el részünkre!

Kiss Aladár
Örülök, hogy elkészült az oldal. Nagyon tartalmas, és teljes körű képet nyújt mind a kistérségről, mind a Társulás működéséről.

Új bejegyzés

Összes hozzászólás

webáruház készítés, szoftverfejlesztés -- NetGo.hu --