A Gödöllői Kistérségről
A Gödöllői kistérség Önkormányzatainak többcélú..
Társult települések
Munkaszervezet
Társulási tanács működése
A közös feladatellátás dokumentumai
Projektek
Pályázatok
Turizmus
Adattár
Linktár
Eseménynaptár
Gödöllő Kistérségi Közkincs Kerekasztal
menu13
kulturalis_adatbazis

2011.11.22.    Gödöllői Kistérségi Kulturális Közkincs Kerekasztal

A Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás 11/2010 (VI.01.) számú határozatával döntött a „Gödöllői Közkincs Kerekasztal további működtetése” című pályázaton történő indulásról.

A Közkincs Kerekasztal létrehozására vonatkozó 2009-2010-es pályázat sikerére és a közművelődési szakma által támasztott elvárásra tekintettel a Társulás a pályázatot benyújtotta, melyet a kiíró sikeresnek ítélt meg.

A bevált gyakorlatnak köszönhetően a program megvalósítására a Társulási Tanács 13/2011 (VI.01.) számú határozatával megbízta a Művészetek Háza Gödöllő nevű közintézményt.

A program sikeresen megvalósult, számos eredménnyel. A program részletes szakmai beszámolója lenmt megimserhető azonban kiemelendő és talán a legfontosabb a kulturális „szakma” a közművelődés-szervezők közötti együttműködés kialakulása és folyamatos párbeszéde.

A program beszámolójából megismerhető továbbá, hogy fontos cél volt a tehetséggondozás, és a tehetséges fiatal művészek felkarolása is.

 

Szakmai beszámoló a Gödöllői Kistérségi Közkincs Kerekasztal

további működésének támogatására

irányuló pályázati projektről

 

A Gödöllői Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Kistérségi Társulása a Gödöllői Kistérségi Közkincs Kerekasztal létrehozására és további működésének támogatása a 2010-ben benyújtott pályázatában együttműködési megállapodást kötött a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft-vel a program teljes lebonyolítására.

 

A Gödöllői Kistérségi Kulturális Közkincs Kerekasztal „Közkincs 2/a” pályázat nyitó ülését 2010. szeptember 14-én Gödöllőn a Művészetek Házában tartottuk. A megjelent tagok megállapodtak az ülések rendjében és összegezték az elvégzendő feladatokat. A nyitó ülés fő témája a kistérségi kulturális stratégia alapjainak megalkotása volt, amely a Gödöllői Kistérségi Közkincs Kerekasztal további működésének elsődleges célja.

 

A második ülést 2010. december 7-én tartottuk, melynek újra a Művészetek Háza Gödöllő adott helyszínt. Ennek a találkozónak a kistérségi közművelődési referens alkalmazása volt a fő  témája, akinek feladata, felmérni a kistérség kulturális erősségeit és gyengeségeit, közös kistérségi programokat szervezni, ezekben segítséget nyújtani, és elsősorban erősítve a tagok összefogását, a korábbinál hatékonyabban működtetni a Közkincs Kerekasztalt. A 2011-es évben a legfontosabb aktuális feladat a Kistérségi Jazz és Könnyűzenei Fesztivál lebonyolítása volt, melynek megbeszélése a második ülés programpontjai között szerepelt.

 

A Kt1-13-006/km10 azonosítószámú „Gödöllő Kistérségi Közművelődési Referens foglalkoztatása” című nyertes pályázat alapján 2011. január 1-től 2011. október 31-ig kistérségi közművelődési referenst alkalmazott a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. A referens Gordos Éva lett, aki utólagosan csatlakozott a már működő Közkincs Kerekasztalhoz. Az első ülést 2011. március 3-án szervezte a Művészetek Házában Gödöllőn. Az ülésen részt vett Pethő Ágota a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Közép-magyarországi Régió kulturális koordinációs irodájának vezetője, és a Pesti Magyar Színház képviseletében Kerényi Anikó. Az ülésen megvitatásra került az értéktár fejlesztésének javaslatai, a kulturális stratégia kidolgozásának menete, a Kistérségi Jazz és Könnyűzenei Fesztivál lebonyolítása, illetve a referens bemutatkozása.

 

A projektben vállalt program a Kistérségi Jazz és Könnyűzenei Fesztivál 2011. május 8-án (vasárnap) valósult meg a Művészetek Háza Gödöllő konferenciatermében. A fesztivált a kistérségi referens koordinálta, szervezte, hirdette meg, és bonyolította le. A felhívásra 300 db A2 plakát és 2000 db szórólap készült, amellyel a kistérség művelődési házaiban, iskoláiban, honlapokon, és közterületeken lett meghirdetve a program. A fesztivál célja az volt, hogy megszólítsa a  kistérségben élő 15 és 30 év közötti fiatalokat, akik érdeklődnek a könnyűzene iránt, és szeretnék magukat szakmai zsűri előtt megmutatni. Igen nagy érdeklődést mutattak a kistérség fiataljai, összesen 64 fő jelentkezett a versenyre, ami 23 formációt takart. Jelentkeztek Gödöllőről, Szadáról, Kistarcsáról, Isaszegről, Pécelről, Veresegyházáról, Domonyvölgyből, Budapestről, Balatonlelléről. Nagy örömünkre a fesztivál azonnal nemzetközivé nőtte ki magát, ugyanis Dunaszerdahelyről Gödöllő testvérvárosából is jelentkezett egy zenekar. A formációk az egész napos fesztiválon egy igen nívós szakmai zsűri előtt mérettethették meg magukat jazz, pop, rock és világzene kategóriában. A zsűri tagjai voltak: Ifj. Szakcsi - Lakatos Béla, Fábián Juli, Borbély Mihály és Kovács Balázs.

A zsűri több formációt is díjazott szóló és zenekari kategóriában is. Az abszolut győztes a gödöllői Balogh Jazz Trio lett, akik nyereménye egy Demo Cd elkészítése volt a Művészetek Háza Gödöllő által. Szóló kategóriában a Kistarcsán élő Balogh Tamás nyert, aki jazz zongorista .A Salchi Papas zenekar ajándéka egy fellépés a 2011. szeptemberében Gödöllőn megrendezésre kerülő Belvárosi Napok két napos rendezvényen.  Több duo nyert fellépési lehetőséget a Művészetek Házában üzemelő Novo Caféban, és a pályázati keretből vásárolt MP4 lejátszókat , pentdrive-okat és hangszerboltban felhasználható ajándékutalványokat  kaptak ajándékba a nyertes résztvevők. A fesztivál dokumentálására egy szakember fotó és videó anyagot készített a programról. A videó vágott anyagát a Duna Tv „Kikötő” című műsorában láthatták az érdeklődők 2011. május 16-án este.

 

A Gödöllői Kistérségi Kulturális Közkincs Kerekasztal záró ülését 2011. május 12-én Gödöllőn a Városházán  tartottuk, ahol a kistérségi közművelődési referens beszámolt a vállalt projekt megvalósulásának körülményeiről, pénzügyi elszámolásról, és összegezte a pályázatban vállalt feladatok megvalósítását.

A vállalt feladat szerint létrehoztunk a Gödöllői Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Kistérségi Társulásának honlapján egy Közkincs Kerekasztal aloldalt, amire minden aktuális információ és program felkerült.

A Kistérségi Kulturális Adatbázis aktualizálva lett, és megszületett a Kistérségi Kulturális Stratégia tervezet, melyhez a Közkincs Kerekasztal tagjai segítségüket nyújtották. A stratégia megalkotásánál elsődleges szempont volt, hogy összhangban legyen a már meglévő, kidolgozott programokkal, mint például a Gödöllői Kistérségi Sport és Szabadidő Stratégia, Gödöllői Kistérségi Közoktatási Intézkedési Terv, Turizmusfejlesztési koncepció és a Gödöllői Kistérségi Fejlesztési Stratégia.

Megfogalmazódtak a stratégiai célok, a specifikus fejlesztési intézkedések, a kistérségi jövőkép, prioritások és célkitűzések, illetve a cselekvési terv.

 

A Gödöllői Kistérségi Közkincs Kerekasztal további működésének összegzése:

 

A Kistérségi Közkincs Kerekasztal további működése rendben megvalósult, a kistérségi közművelődési referens feladatát ellátva koordinálta a Kerekasztal működését, kapcsolatba lépett a tagokkal, lebonyolította a Kistérségi Jazz és Könnyűzenei Fesztivált, segítette a Kistérségi Értéktár továbbfejlesztését, kapcsolatot tart a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus regionális irodájával. Feladatai a projekt májusi zárásával nem érnek véget, munkáját tovább végzi segítve ezzel a kistérség közművelődési szakembereinek munkáját.

 

Vissza
Csömör Kistarcsa Kerepes Nagytarcsa Pécel Isaszeg Dány Zsámbok Vácszentlászló Valkó Gödöllő Szada

Dr.Gémesi György
elnök

Hatvani Miklós
alelnök

Üdvözöljük a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás internetes honlapján.

Bővebben

Csámpai József
Gratulálok a honlapjukhoz! Áttekinthető és informatív. Sok sikert kívánok a további munkájukhoz.

Munkaszervezet
Szívesen teszünk fel bármilyen a kistérségi területén tartandó programról leírást! Kérem,hogy a programok rövid ismertetőit küldjék el részünkre!

Kiss Aladár
Örülök, hogy elkészült az oldal. Nagyon tartalmas, és teljes körű képet nyújt mind a kistérségről, mind a Társulás működéséről.

Új bejegyzés

Összes hozzászólás

webáruház készítés, szoftverfejlesztés -- NetGo.hu --